Cementtegels zijn milieuvriendelijk en uniek

Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar milieuvriendelijke en unieke producten in tegenstelling tot massaproductie. De cementtegel is  daar een mooi voorbeeld van. Maar hoe gaat de productie van cementtegels in zijn werk? Cementtegels worden handgemaakt en de techniek is al eeuwen oud. Een cementtegel is opgebouwd uit een mix van natuurlijke ingrediënten. De tegels bestaan uit twee lagen. De eerste laag is marmerpoeder, fijn cement en organische kleurpigmenten. Deze laag geeft kleur aan de tegel. De tweede laag vormt de basis van de tegel en bestaat uit een combinatie van nat cement en droog cement.

Het proces

Het maken van cementtegels is handwerk en daardoor een arbeidsintensief proces. Maar hoe worden ze precies gemaakt?

1. Zoals op de eerste afbeelding te zien wordt er een unieke koperen mal gemaakt voor elk verschillend patroon.

2. Op de tweede afbeelding is te zien hoe de verschillende organische kleurpigmenten, vakje voor vakje, in de mal worden gegoten om het patroon van verschillende kleuren te voorzien. Dat maakt het ook mogelijk om een product op maat te maken en de kleuren aan te passen op uw wensen.

3. Op de laag met kleurpigmenten brengt men eerst nat cement aan en vervolgens droog cement, waarna de tegel in een pers gaat.

4. Vervolgens gaat de tegel 24 uur in het water om uit te harden.

5. Tot slot wordt de tegel voor 3 weken in een droogrek geplaatst voor de laatste uitharding.

Omdat er geen machines of ovens aan te pas komen is de energiebehoefte voor het productieproces van de cementegels zeer laag.

koperen mal cementtegels
Productie cementtegels