Interieurdesigners weten hoe belangrijk de eerste indruk van een kamer kan zijn. Er zijn een aantal ruimtes die meteen je aandacht trekken, omdat individuele elementen opvallen, maar toch in elkaar passen. Andere kamers vallen je niet op, bijna alsof er iets ontbreekt. Contrast is het geheime ingrediënt dat ruimtes hun impact geeft. Velen beschouwen het als een essentieel onderdeel van elk succesvol interieur.

Lees verder om meer te weten te komen over het belang van contrasten en om te leren hoe je dit kunt toepassen op je eigen interieur. En ook hoe je dit kan toepassen door het gebruik van onze bijzondere tegeltjes. Deze blog is alles wat je nodig hebt om je interieur een extra boost te geven.

Creëer contrast met kleur

Dit is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende gebruik van contrast en het gemakkelijkst! Door een kamer een complementair kleurenschema te geven – of een kleur die twee tinten aan tegenovergestelde uiteinden van het kleurenwiel gebruikt, krijg je de sterkste impact. Hiervoor zullen zwart en wit nooit uit de mode raken. Heb je liever wat meer kleur in huis? Dan kun je ook kleurcombinaties gebruiken zoals blauw en oranje of paars en geel. Kijk voor de kleur van je tegels op de achterwand van je keuken bijvoorbeeld goed naar de kleuren die gebruikt zijn voor de kastjes, het blad en de muren. Je kunt voor de tegels op je keukenvloer juist een contrast creëren met de tegels op de achterwand.

Speel met textuur en materialen

We kunnen het belang van textuur niet genoeg benadrukken. In het interieurontwerp verwijst textuur naar de manier waarop we waarnemen dat designelementen aanvoelen. Stel je bijvoorbeeld eens voor hoe anders de koele en hobbelige bakstenen op de muur aanvoelen ten opzichte van de gladde tegels op de bar in onderstaande afbeelding.

Voeg twee contrasterende texturen samen om de verschillende componenten in het interieur te benadrukken. Dit werkt het beste wanneer twee contrasterende texturen – ruw en glad – dicht bij elkaar worden gebruikt. Bijvoorbeeld een hoogglans keuken combineren met een mooie matte cementtegelvloer.

Mix materialen om contrast te laten zien. Combineer natuurlijke materialen zoals hout en steen met metalen zoals chroom en staal. Of overweeg om sommige items met patronen te kiezen, zoals een vloer met cementtegels, terwijl andere tegels gewoon een effen kleur hebben.

Door het gebruik van verschillende vormen kun je ook contrast aan een ruimte toevoegen, zoals scherpe hoeken met gladde of juist afgeronde randen. Denk bijvoorbeeld aan tegels met geometrische vormen zoals bij onderstaande Portugese tegels.  Of kies juist voor een tegel met afgeronde randen, zoals onderstaande visschub tegels en tegels in druppel vorm.

escher tegels

Welke look je ook kiest, zorg altijd voor balans in het geheel. Zorg voor een relatief eenvoudige omgeving, dat wil zeggen een met gedempte kleuren en eenvoudige materialen, zodat je de accentmuur met tegels gemakkelijk centraal kunt stellen.

Contrast is een van de fundamentele principes van interieurontwerp. Het is het geheime wapen van een ontwerper om ervoor te zorgen dat een kamer de aandacht trekt en toch samenhangend lijkt. De sleutel is weten waar – en hoe – het correct moet worden gebruikt.